Beskydy na kole

Nečekaně se objevilo nové kolo a bylo třeba ho pořádně projet. A taky bylo třeba přesunout stará kola někam pryč z Brna. A tak jsem se vydal k našim do Třince. Do kopců jsem vyrazil hned v pátek. Na Javorový jsem jel poprvé z Gutů, po cestě, ze které jsou úžasné výhledy na Třinec, Těšín a asi i Ostravu. Hřeben přes Velký Javorový na Kalužný jsem jel mockrát, ale ty úzké pěšinky mě pořád baví. Na Kamenitém jsem si dal pár dobrot a užíval si páteční večerní náladu, kdy je na chatě jen pár lidí. Stavil jsem se za ségrou v Hrádku a protože jsem ještě neměl dost, vyšlapal jsem ještě na Filipku a projel jsem údolí Hluchové. Mám na ta místa silné vzpomínky, kdysi jsme tam s klukama chodili tábořit.

V sobotu jsem jezdil v Polsku. Tam, kde jsme ještě před pár týdny jezdili na lyžích. Trošku mě vypekla chráněná oblast kolem Boranie gory, kam byl zákaz vjezdu na kolech, ale náhradní plán se vydařil. Hřeben k vrcholu Skrzyzne byl hodně náročný a taky lidí hodně přibývalo. Úplné davy. Asi to tam je něco jako Pustevny a Radhošť. Krajina nádherná. Chaty taky nádherné. Nechápu, proč jsem do těchto míst nejezdil už dříve. Odpoledne jsme vyjeli na na Ostrý, udělali oheň, opekli špekáčky, dobře bylo.

V neděli jsem jel přímo od chalupy. Hlavním cílem byl projet kousek hraničního hřebene. Až na sjezd z Kamenitého, kde jsem se skoro rozmázl, proběhlo vše podle plánu. Z Malého polomu jsem jel neznačenou cestou přes Kozí hřbety a opět jsem zjistil, jak je to krásný kousek Beskyd. Jsou tam skály, ohniště, lavička, úžasný výhled a zřejmě žádní lidé, je to mimo značené cesty. Cestou zpět jsem okoukl novou chatu na Slavíči. Vypadá krásně.