Kresby XI

Od poslední sady obrázků uplynulo více než půl roku. Za tu dobu se mi nastřádalo hodně výtvorů. V poslední době kreslím rychleji než stíhám publikovat. Tady je první dávka.

Zkouška úsporné techniky na tabletu. Použil jsem zvláštní štětec, který maluje texturou a zanechává hodně bílých míst. Je to kostelík v Čenkovicích, malé vesničce v Orlický horách kam jezdíme za našim kámošem:

Křížek v ústí Adamovského údolí mi nedá spát. To místo má pořád to správné sudetské kouzlo. Kresleno opět tabletem stejnou technikou jako předešlé Čenkovice:

Na podzim jsem si konečně našel čas prochodit Brannou. Člověk netuší jak je to pěkné městečko. Nestačí jen projet autem, je třeba vyjet nahoru k zámku:

Z rozcestí nad Konfelzovem. Zapracovala trošku fantazie, ale ten kříž tam opravdu stojí. Malováno vodovkama s použítím mých dvou oblíbených barev - pyanova šeď a siena pálená:

Na podzim jsem jel na kole hřeben Rychlebských hor a zpátky jsem se vracel přes Polsko. Tento kostelík stojí v poslední sudetské vesnice před hranicemi. Vypadá to jako kresba uhlem, ale je to tabletem:

Tohle jsem kresli hned poté, co jsem viděl Polský film “Přes kosti mrtvých”. Obrázek je ze sudetského města Bystrzyca Kłodzka. Musím se tam zajet podívat:

Obrázek z vesničky Vír, přes kterou jsme s dětmi jednou večer procházeli:

Podle mého A. Ortegy, mého vzoru stran akvarelu:

Dům, který stojí ve Vidnavě. Kresleno redisperem a indickým, vodě odolným inkoustem. Kresba je krásně černá a jemně se leskne:

Akvarel, se kterým jsem hodně spokojený. Je to dům z Polských sudet, z bývalého přístavu na Odře:

Opět akvarel. Zkoušel jsem použít jen dvě barvy. Kavárna je žlutá, ale barva přesahuje do okolí. Tohle jsem odkoukal od Alexe Hillkurtze. Vzniká taková jakoby záře:

Uchvácen komiksem “Rváčov”, který jsem dostal od Markéty k vánocům, jsem udělal následující tři obrázky. První je kopií jednoho komiksového políčka z Rváčova, další dva jsou z ústí Údolí Oddechu v Brně Bystrci, kam chodíme s dětmi na procházky:

A opět motiv ze Staroměstska. Tohle je Řeznická kaple, která stojí nad Šléglovem. Je to nádherné místo. Celé je to jednou barvou a hodně jsem si tady hrál s roztékáním barvy na hodně mokrém papíru:

Poslední čtyři obrázky jsou z nové série “Cestou do práce”, kdy kreslím místa, která mě zaujmou, když jdu pěšky nebo jedu na kole z Komína na Holandskou. Používám tady nové pero, které má uvnitř inkoust nebo tuž, ale místo špičky má štětiny a maluje se s tím podobně jako se štětcem: