Český ráj a Jizerské hory

Velká výprava po Čechách naším bydlíkem. Vyrazili jsme ve čtvrtek a první noc jsme spali ve Svratce, protože to bylo přímo na cestě do Českého ráje. Druhý den jsme si prošli Jíčín, najedli se v zřejmě nejlevnější vietnamské putice ve městě a pokračovali dál. Spali jsme v kempu v Příhrazech, přímo pod skalami. Před setměním jsme zvládli krátkou procházku do skal. Legrační byly tradiční patálie v kempu, kde jsme opět vybrali snad nejhlučnější místo. Naštěstí teď s bydlíkem stačí nastartovat a za pár sekund už jsme stáli v tichu na opačné straně

Další den pršelo a jeli jsme vyzvednout Matýska z Minecraft tábora. Moc se mu nelíbilo, že nejedeme přímo domů, ale přešlo ho to. A protože celý den pršelo, zamířili jsme do Starých hradů, kde stojí hrad předělaný zčásti na pohádoovo a zčásti na muzeum. Nejvíce se mi líbila sklenička medoviny, kterou dávali grátis jako součást prohlídky (vypil jsem dvě). Večer jsme přejeli úplně na sever, do centra Jizerských hor. Při příjezdu do místního kempu jsem znalecky prohodil něco ve smyslu: “Tak tady bude naprostý klid Maky, to mi věř”. Maky mi to věřila do sedmé hodiny večerní, kdy spustila v přilehlém stánku koncert rocková kapela. V půlnoci následoval opět přesun na jiné místo kempu, abychom měli ticho.

V neděli byl déšť pryč a vydali jsme se na výlet. Podél vodopádů až na hřeben a zpátky. Z odhadovaných šesti kilometrů bylo nakonec skoro čtrnáct, ale děti to zvládly. Jizerky jsou nádherné, musíme se sem vrátit a projezdit to taky na kolech.

V pondělí jsme se vraceli domů. Cestou jsme se stavili v safari ve Dvoře králové. Strávili jsme tam spoustu hodin, ale i tak jsme ho nestačili projít celé. Za mě byl největším překvapením temný sklep s výstavou kostí všech možných zvířat.