Krušné hory 2021 - Bezručovo údolí

Bezručovo údolí je rozsáhlá část hor nad Chomutovem. Patří k ní samozřejmě stejnojmenné údolí, ale najde tam i horské pláně, louky, rašeliniště, rybníky a lesy.

První výpravu jsme naplánovali pro děti a jezdili jsme jen po horské části údolí. Vtipným okamžikem bylo parkování na příjezdové cestě, kde se mi podařilo sjet pravým kolem z mostku a musel nás vytahovat traktor. Ale jinak to bylo jen krásné ježdění po náhorních plošinách. V podstatě jsme objeli celé Novodomské rašeliniště. Trošku nás zklamaly hospůdky a restaurace, úplně všechny byly zavřené. Naštěstí jsme vytáhli z rukávu tajnou kartu jménem “Lesná”. Je to horská chata, u které je dětské hřiště, minikemp, muzeum, totemový zvěrokruh a hlavně, dobře a levně tam vaří. Byla to dokonalá tečka za našim výletem.

Na druhou výpravu jsem vyrazil sám. Děti s Markét šly do Chomutovské zoologické zahrady a safari. Vyšlapal jsem si poctivě celé Bezručovo údolí, které začíná v Chomutově. Nahoru na hřeben je to dobrýách pět set výškových metrů. Zčásti jsem jel i po trase, kterou jsme už dříve jeli s Markét a dětma. Musel jsem uznat, že nejhezčí je to opravdu nahoře na náhorních plošinách. Dolní části údolí mě moc neoslovily.