Kresby X

Dnešní sada obrázků bude trošku potemnělá. Objevil jsem techniku, kdy obrázky vypadají jako šerosvit. První obrázek je ale ještě veselý. Jde o Gymnázium Křížkovského, které stojí v Brně Komíně, pár metrů od našeho bytu. Je to krásná stará budova. Tohle je pohled shora, někde od hřbitova. Od hlavního vchodu vypadá budova úplně jinak.

Jedna budova z Polska. Jmenuje se to tam Baborow a kromě této věže je tam plno krásných starých budov bývalého nádraží.

Návrat k motivu Ketkovického mlýna. První pokusy s černobílou technikou. Zatím hledám vhodné barvy, tuše nebo inkousty, které by mi umožnily malovat opravdu sytou černou barvou.

První obrázek v novém akvarelovém skicáku. Papír ma výraznou strukturu a na obrázcích jsou vidět proužky. Jde o Senoradský mlýn, který stojí kousek od toho Ketkovického.

A začíná série slibovaných temných šerosvitových výjevů ze Staroměstska a Rychleb. Jde o místa, která jsem mockrát navštívil a která ve mně vzbuzují ten zvláštní pocit zvaný Genius Loci. Na tahle místa se často vracím. První z nich je křížek stojící údolí Vrbenského potoka v ústí Adamovského údolí. Zatavuji tam někdy v noci, když jedu na chatku Boženku. To ticho, tma, šumění potoka.

Nedaleko křížku stojí kaplička. Kdysi, před patnácti lety z ní byla téměř ruina. Dnes je trošku opravená, někdo ji zachránil. Moc krásné místo. Najdete ho na žluté značce v Medvědí rokli mezi Malým Vrbnem a sedlem pod Kutným vrchem.

Hauerova kaple stojí poblíž hranic s Polskem v nejsevernější částí Vidnavského výběžku a Rychlebských hor. Stojí mimo turistické značky, nedaleko léčebny Bílá voda a moc lidí tam nepotkáte. Je opravená, dá se vejít dovnitř. Vždy se tam zastavím, sednu si a odpočívám. Bývá to první zastávka při přejezdu Rychlebských hor.

Kaplička v Rychlebech nad vesničkou Zálesí. Stojí na místě s úžasným rozhledem, u polní cesty a žije svým životem. Je v ní kronika, ve které se objevují i německé zápisy a bývají tady zajímavé výstavy.

Z křížku, který stojí u kostela ve Stříbrnicích. Křížek je zajímavý, protože je z bílého kamene, stojí v neudržované trávě, hned vedle starého kostela a vždy se u něj zastavuji.