Kresby VIII

Název tohoto příspěvku je Kresby, ale tentokrát je to výhradně malování. Vodovky se mi zalíbily a začal jsem se jim trošku věnovat. První dílo, ze kterého jsem měl radost jsem maloval podle fotky ze Znojma. Zalíbilo se mi opřené kolo a barva vinárny:

Tento obrázek jsem měl k malování nachystaný hodně dlouho. Zkoušel jsem si na něm techniku, kterou jsem obkoukal od mého oblíbeného Alexe Hilkurtze. Jde o Unionku v České Lípě, která stojí do dnes. Takhle vypadala někdy kolem roku 1950.

Kaplička v Deštné, malovaná jedním odstínem barvy:

Domečky v Českém krumlově kolem roku 1960. Maloval jsem na obyčejný papír perem a jedním odstínem vodovek. Pravda, druhý odstín tvoří červené prskance. Takže pero, modrá a červená vodovka:

Hledal jsem v minulosti místo, kde stály zajímavé stavby. Vzpomněl jsem si na Lisabon a jeho Foglarovské uličky. Tohle je rohový dům, který se mi tehdy hodně líbil. Fotil jsem ho přes den i v noci. Podle fotky jsem pak namaloval tohle:

Na noční vyjížďce na kole jsem se zastavil na mostě pod hradem Veveří. Byla naprostá tma, svítily jen hvězdy a jediné hradní okno. Když jsem se vrátil domů, zkoušel jsem to namalovat:

Pražské uličky nikdy nezklamou. Tohle je pohled do Černínské uličky v mé oblíbené čtvrti Nový svět. Dnes už to tam vypadá malinko jinak, ale náladu to tam má pořád stejnou:

Kousek od domu u nás v Brně Komníně stojí zvláštní dům. Najdete ho cestou na Ruský vrch. Zaujal mě už kdysi a dnes, když jsme kolem něj potmě procházeli s Maky a dětma, jsem si ho namaloval:

A opět Sudety. Stará sýpka v Jakartovicích: