Kresby VII

Po návratu z tradiční horské akce, kterou pořádáme každý rok na vybrané lovecké chatě v Jeseníkách, jsem potřeboval dohnat těch pár dnů, kdy jsem nic nekreslil. Šáhl jsem po tabletu a stvořil aspoň jeden tmavý pohled přes okno chaty Wilibadky. Temný nejspíš proto, že mi bylo na chatě chvíli hrozně zle.

Vodovkami jsem zkusil celkem povedený obrázek malého nádraží, které stojí na trati z Opavy do Nových Heřmanic:

Pak přišlo téma Potštát. Městečko, které leží na hranici vojenského prostoru Livavá. Kdysi jsem tudy často projížděl na služebních cestách mezi Brnem a Ostravou. Stvořil jsem čtyři obrázky. První je perokresba rozmazávaná vodou:

Kousíček dolů z kopce je cesta, ze které jsou následující dva obrázky. První poctivě vyšrafovaný perem, druhý nakreslený ihned po dokončení prvního, ale za pět minut a zpaměti. Někdy takhle zkouším co zvládnu v limitovaném čase a učím se vybírat jen nejdůležitější linie a plochy.

Z Potštátu je pak ještě tenhle akvarel, který jsem zkoušel malovat s minimálním mícháním barev. Použil jsem jen modrou a černou:

Pak jsme trávili pár dní na chalupě ve Svratce a vybral jsem pár místních námětů. Některé obrázky jsou zažloutlé, což je dáno papírem, který na chalupě máme na kreslení. Takový starý dírkovaný nekonečný pás, kterým se krmily tiskárny. Kostel a brána ve Svratce:

Statek, který stojí schovaný nahoře nad Svratkou. Říkáme tam tomu Moravské:

Na Facebooku se mi zalíbil obrázek kaple ze hřbitova v Mladé Boleslavi. Byl barevný a po ruce byly zrovna pastelky:

Ani ve Svratce mě neopustily Sudetské témata. Tohle je nádraží Nasiedle, které stojí u zrušené trati v Polských Sudetech.