Kresby VI

Obrázky z Opavských Sudet teď rychle přibývají. Každý den aspoň jeden. Pro začátek další, ne moc povedený, pokus o akvarel. Poprvé jsem zkoušel použít místo štětce houbičku na nádobí:

Kaplička, která stojí někde hodně blízko Opavy:

Kostelík - Opava Jaktař, rychlovka tužkou:

Tenhle obrázek je údajně z nádraží v Polských Glubczycích. Fotka, podle které jsem to kreslil byla krásně barevná, ale šedobílé podání má taky něco do sebe:

V Sudetské Facebookové skupině mě zaujalo pár starých fotek z Českého Krumlova. Tady je první z nich. Je to Rybářské ulice roku 1963:

Dlouho jsem měl schovaný obrázek Dačické brány ze Slavonic. Dnes jsem se dostal ke kreslení:

Lidi mi zatím moc nejdou, ale neodolal jsem a musel jsem si nakreslit šerosvit brata Urbana Maiwalda z fulneckého kapucínského konventu. U fotky byl popisek: Po večeři v klášterní knihovně. Rok 1942:

A pak je tady obrázek z jednoho hodně zajímavého a hodně zapadlého místa. Jde o Andělárium v Rajcharticích, malé vesničce mezi Šumperkem a Hanušovicemi, přes kterou jsem teď v zimě projížděl. Když jsem zahlídl kostelík s dřevěné sochy, musel jsem zastavit a trošku to tam prozkoumat:

Další pokusy s různými technikami. Následující dva obrázky jsou kreslené inkoustem a pak rozmazané pomocí vody. Zajímavé a jednoduché:

Domek z Janova:

Tohle jsou dva obrázky z Polského Janova, tentokrát jsem zkoušel tenoučký vodou nerozmazatelný centrofix, přes který jsem domaloval vodovkami barevné plochy: