Po Čechách 2/3 - Krušné hory

Krušné hory nás okouzlily. Ubytování, které jsme si na poslední chvíli našli bylo nádherné - bývalá hájovna vysoko v horách, stranou od lidí, hluku a provozu. Z terasy jsme měli výhled na louky do obory Fláje, kde se každý večer pásli jeleni (asi). V hájovně bydlela další rodina se sedmiletý Štěpánem a děti tak měly o zábavu postaráno, ideální stav pro nás rodiče. První den jsme nakoupili dole v Litvínově a vydali se na první výpravu. Na kolech jsme objeli přehradu Fláje a přes rozhlednu Vlčí hora jsme dojeli do Dlouhé louky. Krásné cyklostezky. Matýsek si objednal na oběd guláš a snědl dospělou porci, jeden knedlík si ještě přidal. Neuvěřitelné. Zpátky jsme se vraceli přímo přes přehradu nádrže s krátkou zastávkou v bývalé obci Fláje, která leží v ochranném pásmu. musel jsem vlézt do zákazu vstupu, abych se tam podíval. Pro Adélku to byl její nejdelší výlet na kole.

Na další výlet jsme šli pěšky, abychom dětem kola moc nezprotivili. Vyrazili jsme z Hory Svaté Kateřiny, kde se zastavil čas, a s velkým přemáháním jsme došli do vesničky Lesná. Za pozornost stojí zastávka na malé skalce cestou. Nejdříve sklouzla dolů Adélka. Sotva jsme ji ošetřili a utišili, spadl dolů Matýsek. Zmizel za hranou a dost nás vyděsil, letěl pěkný kus a naštěstí spadl do křoví a kopřiv. Ale přežili jsme. Z Lesné děti odmítly pokračovat a tak jsem vyrazil pro auto sám. Hodně se mi líbila obec Malý Háj, kde jsem se zdržel u kostelíka a starého hřbitova. Krása. A vesnička Lesná taky stojí za návštěvu. Dobře a levně tam vaří, je tam muzeum v Krušnohorské domě (vstup zdarma) a spousty lákadel pro děti (hřiště, sochy, prolézačky).

Domů jsme jeli přes Cínovec a všechny vesničky u hranic, chtěli jsme vidět jak vypadá krajina na místech, kam jsme na kolech nedojeli.

Nádhera, určitě se do Krušných hor vrátíme.