Bivak pod Májem

Na další mé mikrodobrodružství jsem si přizval Ládina, dlouho jsem ho přemlouvat nemusel. V pátek pozdě večer jedeme z Brna do Jeseníků s plánem strávit tam noc a den, trošku polyžovat, projít se po hřebenech, užít si sluníčka. Tentokrát žádné boudy, tunely ani jiné přistřešky. Máme s sebou stan a míříme na hlavní hřeben.

V autě dolaďujeme logistiku výpravy. Chceme se v sobotu vrátit po sjezdovce do Koutů a mít tam někde auto. Nechce se nám ale v noci šlapat z Koutů až na hřeben. Zkoušíme taxíka, ale neklaplo to - 500kč za cestu z Koutů na dolní nádrž se nám zdá moc. Jedem autem nahoru kam až to po ledu jde, schováváme tam věci, pak autem zpátky dolů na parkoviště u Pelikána a na lehko stejnou cestou nahoru k věcem. Dál už ťapem na lyžích, po sněhu a ledu, temnou nocí nahoru. Kolem jedné v noci začínáme chystat spaní na krásném místečku pod Velkým Májem (pro ty co ví, tak šlo o hřebínek mezi Májem a Saša peakem). Ve dvě už se zahříváme ve spacácích a je nám dobře. Tenhle typ podnikání mě začíná bavit. Cítím jak mě pohodlí města ubíjí.

Vstáváme a přebalujeme na lyžování. Přichází SMSka, že právě zavřeli všechny hospody a restaurace, a že na jídlo si nikam nezajdem. Nevadí. Spaní a vaření zakopáváme do sněhu a na lehko vyrážíme. Všude je tvrdý firn, krásná jarní lyžovačka. Ládin místy trošku mrmlal, ale myslím, že se mu to lyžování taky líbilo - jen to prostě někdy neumí dát najevo, haha. Během nekonečné cesty na Mravenečník se úplně vyjasnilo, zmizely mraky a místy bylo i “tepleji”, nádhera. Závěrečný sjezd má skoro osm set výškových metrů dolů, lyžování super až na lesík nad sjezdovkou, že Laďo?. Areál v Koutech byl zavřený, ale v baru nad sjezdovkou bylo živo - sraz si tam dalo pár náhodných skialpošů a fatbikerů. Bar byl zavřený a tak jsme se o zábavu pro lidi postarali my - frajersky jsme vstoupili z lyží … a to, že se nám jedna lyže pomaličku rozjíždí z kopce, jsme hrdinsky ignorovali. Celý bar koukal, jak se lyže ubírá k lesu a nám to nějak docvaklo až když lyže zmizela. Zajela až do lesa, kde naštěstí nebyl sníh. Ale brzdičky si stejně nepořídím.

Bylo to fajn a byl to poslední výlet před velkou karanténou. Poslední firny tento rok? Zavřou nás doma?

PS: Cestou domů jsme dostali pizzu v Losinách - prodali nám ji spolu s dvěma lahvema piva ze dveří restaurace.