Týden v Beskydech

Maky potřebovala pracovat a tak jsem vzal děti, vyřídil si narychlo týdenní dovolenou a tradááá do Beskyd. Původně jsme chtěl vytáhnout děti a věci na chalupu na Ostrém, ale předpověď počasí (vítr, děšť) a sněhové podmínky (hodně mokrého sněhu nebo bahno) nás odradily. Zůstali jsme dole u našich, ale snažil jsem se uspořádat každý den výpravu někam ven.

První výlet byl do Ostravské Zoo, ve které si děti nejvíce užily atrakce, zvířata je moc nezajímaly. Nejlepší byla vysoká prolézačka kousek za vstupní bránou - v horních patrech se báli i dospělí (pokud se tam doplazili). Ze zvířat Matýska nejvíce zaujali pávi, kteří se pohybovali volně po chodnících a mohl je nahánět sem a tam.

Další den jsme vyrazili na hory. Dlouho jsme nebyli na Prašivé, která je celkem nízko a nehrozilo brodění hlubokým sněhem. Šli jsme prudce nahoru od hospody v Dobraticích. Čekal jsem obvyklé protesty, ale oba kopec vyšli rychle a bez reptání. Čekal nás krásně opravený a vytopený dřevěný sál chaty na Prašivé, s dětským koutkem, milou obsluhou a dobrotami - borůvkové knedlíky doporučujeme všem.

Ve středu večer přijela vlakem Maky. Šli jsme čekat na nádraží a pro děcka to byl velký zážitek. Zvlášť když kolem nás na nástupišti prosvištěl rychlík snad stovkou. Ve čtvrtek jsme se vydali na Pustevny. Autem je to z Třince celkem kus (88km), ale cesta vede přes Bílou, tam řídím rád. Došli jsme k soše Radegasta a bylo to tak akorát. Těším se, že si to tady v létě projedu na kole a třeba to vyjde i na spaní v sedle pod Kněhyní.

Poslední výlet nás zavedl na Filipku - chatu, která je lehce dostupná i ve sněhu.