Matýskovy křtiny

Včera v bílém kostele v Žabovřeskách Matýska pokřtil náš kamarád Petr Chovanec. Do kostela nechodím, ale obřad byl moc pěkný. Matýskovo druhé jméno je od neděle Dominik. Vybrala ho Markét podle Dominika Savia. Když jsem si hledat co byl zač, zaujala mě tato pasáž:

Při jedné slavnosti chtěl Don Bosco každému chlapci splnit přání. Dominik napsal své přání slovy: “Pomozte mi, abych se stal svatým.” Don Bosco řekl: “Žádal jsi o hezký dárek. Na svatost je jeden recept. Jsou v něm pro tebe důležité tři přísady: Veselost - to, co tě činí smutným, co tě zneklidňuje, odhoď pryč. Plnění tvých školních a náboženských povinností - buď pozorný, dělej dobře úkoly, připravuj se studiem a modli se rád. Dělej druhým dobro - vždy je někdo, kdo potřebuje tvou pomoc, kdo je vedle tebe. Podej mu pomocnou ruku, i když tě to bude něco stát. A když dobře tyto tři věci smícháš staneš se svatým.”

Nejsem věřící v tradičním slova smyslu a netuším jak se s duchovnem jednou vypořádá Maťulda, ale přál bych si, aby mu takovéto “přísady” nebyly nikdy cizí.

Komentáře

  • arny 2014/01/21
    V kombinaci současného papeže (který je podle mne výborný) a vámi jako rodiči si dokážu lehce představit, že by mu takové přísady nemusely být cizí ;) Držím pěsti...