Osa Kosa

Osa (ochranný svaz autorský) se zřejmě rozhodl vzít kosu a vymýtit u nás muziku hranou mezi obyčejnými lidmi. Jak to myslím? Třeba takhle: na českých stránkách věnovaných bluegrassu (americký menšinový hudební směr) se jednou za čas domluví pár nadšenců z různých kapel a jdou si do hospody tuto americkou muziku zahrát - v hudební hantýrce se tomu říká “zajamovat/zadžemovat” - v našem případě bluegrassovy jam (BG jam). Hraje se bez přípravy - improvizovaně. Jednou takhle večer sedíme, brnkáme ¨… a najedou ve dveřích salónku stojí chlap s notesem v ruce. Prý jestli jsme kapela “BG Jam”. Nechápali jsme co chce - každý kdo o muzice něco ví, tak přece význam slova “jam” zná a neptal by se takhle … takže muzikant co si přišel zahrát to asi nebude … byl to pán z OSY a přišel vybrat poplatek za veřejnou produkci. Netvářil se nijak přátelsky a po krátkém handrkování a vysvětlování se otočil a šel - prý jen díky tomu, že jsme byli v uzavřeném salónku, kde nikdo neposlouchal. Zprávy o podobných “akcích” OSY dostávám v poslední době z více stran a ne všichni z toho vyjdou tak dobře (nic jsme nemuseli platit) jako my. To je nádhera. A kdy začneme platit za vzduch, který dýcháme? Sportovci samozřejmě vyšší sazby, protože se častěji zadýchávají.

{{ figrure “images/imag0218s.jpg” }} Páteční jam s lidma z kapel Drive, Benefit, Trapeři, SK Band

Komentáře

  • arny 2013/04/22
    ufff :( taky: http://protiproud.parlamentnilisty.cz/svoboda/zdravi/alternativy/93-chcete-vedet-co-leci-lipovy-kvet-uz-se-to-nedozvite.htm
  • alex 2013/04/22
    No ty kokso, to je drsne :)
  • Tom Vidlák 2013/04/23
    Jo bohužel počínání OSY sleduju dlouhodobě a tohle je jen vrchol ledovce. No ale že už jsou ochotní přijít i takhle tak to je mazec... Myslím, že pokud to půjde takhle dál měli by začít chodit radší ve dvou... slabší povahy by to nemusely ustát... :-)