Kolumbové vesmíru

Kolumbové vesmíru jsou dvě knihy známého publicisty Karla Pacnera, ve kterých je shromážděno neskutečné množství informací o historii raketové techniky a letech do vesmíru. V prvním díle jsou popsány úplné začátky a souboj tehdejších velmocí o vysazení člověka na Měsíci. Druhý díl se zabývá orbitálními stanicemi a současným děním na poli kosmonautiky. Obě knihy jsem přečetl téměř jedním dechem (dlouhým dechem - obě knihy jsou celkem obsáhlé). Je vidět, že se autor kosmonautice věnuje celý život na plný úvazek. Vše dokládá množstvím příběhů a údajů z různých zdrojů (v minulém století většinou tajných). Je neuvěřitelné, co všechno se dělo na pozadí většiny slavných i neslavných vesmírných událostí (zvláště v bývalém Sovětském svazu) a přes jaké překážky se lidé dokázali přenést.

Asi nejvíce mě zaujaly kapitoly o projektu Apollo a prvním přistání lidí na měsíci. Dříve to pro mě bylo jen datum, známá fotka kosmonauta s americkou vlajkou a několik slavných jmen. Teď, když do detailu vím jak vše probíhalo, vidím vše v úplně jiném světle. Říkám si jaké to asi muselo být stát v měsíčním prachu a kamení, zemi vidět jako barevnou kuličku někde na černé obloze, vědět, že sebemenší chybička znamená konec, že nikdo nemůže přijít na pomoc. Když pak později jezdili po měsíci Američani malým autem a někde v terénu daleko od modulu spravovali blatník proti prachu, který se za jízdy uvolnil, nechtělo se mi věřit, že to vše je skutečnost, která se odehrává někde tam nahoře, na nebi, daleko předaleko …

Obě knihy pro mně znamenaly velkou změnu ve vnímání vesmírných projektů. Díky knihám jsem si dohledal spousty materiálů a fotek na stránkách NASA, což celý dojem ještě umocnilo. A dobrodružství zdaleka nekončí, na tento rok je na světě naplánováno téměř osmdesát startů.