Resoland

V odlehlém údolí Malých Karpat, v chatce schované tak, že by ji nezasvěcený člověk jen těžko hledal, se konala, v pořadí již druhá, víkendová dílna (workshop) Henricha Nováka. Tématicky byla zaměřená na herní styl legendárního amerického dobristy Mika Auldridge. Když mi Henrich potvrdil přihlášku, byl jsem nadšený. Setkám se s muzikanty, které znám jen z nahrávek, vyjasním si spoustu nejasností co pořád marně řeším, na chvilku se budu pohybovat ve stínu muzikanta, který hrává v Americe, zná se s Robem Ickesem, jamoval se Samem Bushem, vystupoval na známých Amerických pódiích a u nás v Česko-Slovensku hrál s kde kým.

Když pak Henrich poslal týden před dílnou materiály, nadšení vystřídala nervozita a obavy. Hned s prvním poslechem všech skladeb mi bylo jasné, že na těch pár dní co do dílny zbývá je to všechno dost těžké, plné triol, synkop, zvláštních rytmů, to vše korunované specifickým výrazem Mika Auldridge. Tohle je nad mé síly. Navíc Henrich napsal, že není třeba se skladby předem učit, stačí si je pořádně naposlouchat, hrát se bude až na dílně. Uff. Na první dílně jsem nebyl, ale jestli všichni dobráci co tam teď budou  hrají tak, že se zvládnou tyto skladby za dva dny naučit zahrát, tak tam nemám co dělat. Jel jsem tam s hodně neurčitou náladou. Ale vše mělo dobrý konec. Dílna byla zajímavá a vše se nějak zvládalo. Asi to bude znít paradoxně, ale pro mě byl největší přínos dílny v úplně jiných věcech než samotné téma dílny - Auldridgovy skladby - ty pro mě byly jen takovým doplňkem. Vybavuje se mi analogie se skialpama - když jsem se před dvěma lety úplně přeučoval techniku lyžování, tak jsem taky strávil spoustu času čučením na videa a pročítáním škol, zkoušel kde co, ale objevil se Janek a během pár hodin na sjezdovce jsem díky němu starou techniku úplně vypustil a naučil se jezdit úplně jinak, cha, ani nevím jestli si to tehdy uvědomil. Celý Resoland tým, tedy Henrich, jeho paní, dcera a Martin Vitásek, i ostatní dobro-nováčci jsou pohodoví lidé a strávili jsme spolu pěkný víkend. Henrichovi patří velký dík za trpělivost (tady si zaslouží velkou pochvalu i Martin) a ochotu předávat vše nám - začátečníkům. Žádné video z akce nemám, tak tady alespoň malá ukázka toho jak to šlape Henrichovi a Martinovi v jejich kapele Rough And Rocky Road.

Koho to zajímá, tak se probíraly tyto skladby: Killing Me Softly With His Song, This Ain’t Grass, All Thumbs, I’ts Over a Pickaway.

Komentáře

  • arny 2012/08/07
    paráda! přeju...