Jedno mé "nej"

Se slovem “nej” se setkávám na každém kroku. Pár příkladů, které jsem našel během minuty při psaní tohoto článku: blesk.cz - nej zábavnější zpravodajství, novinky.cz - nej čtenější zpravodajství na českém internetu, kniha.cz - 100 nej krásnějších receptů. Už jsem si zvykl na nej levnější zboží, nej větší slevy, nej lepší tohle a nej výhodnější tamto. Takovým “nej” samozřejmě nevěřím a kromě nedůvěry ve mně nic  dalšího nevzbuzují. Ale jsou jiná “nej”. Vždy, když jsem zaslechl známou otázku “co bych si vzal s sebou na pustý ostrov”, dostal jsem se k výběru té “nej” knihy, “nej” nahrávky nebo jiné “nej” věci. Vzhledem k omezení výběru na jeden jediný kus se zde jedná o setkání s opravdovým, čistým a nefalšovaným “nej”. Na ostrovní “nej” otázku jsem často, jen tak pro sebe, hledal odpověď. Z nahrávek byla dlouhé roky velkým favoritem Fleckova deska “Tales From The Acoustic Planet”. Z knih se na špičce poslední roky držela sbírka Sudkových fotek focených v oknech jeho Malostranského ateliéru.

[caption id=“attachment_4157” align=“aligncenter” width=“550”]

Pavel Čech, Židovské město[/caption]

A proč to tady tak zdlouhavě, ale zajímavě … Většinou to totiž bylo jen takové zvažování, přebírání a nejisté porovnávání, ale nikdy jsem si nebyl žádným “nej” jistý Nedávno jsem ale narazil na “nej”, kterým si jistý jsem - obrazy, ilustrace a knihy Pavla Čecha. Objevila ho Maky a jeho dílo se nám tak zalíbilo, že jsme začali shánět jeho knihy a vypadá to, že se co nevidět na obrazy podíváme i v originále. Nad stránkami jeho knih jsme už proseděli pěkných pár hodin a je to neuvěřitelná nádhera, jako by se člověk na chvilku přenesl do jiného světa. Je pravda, že nám ubral hodně z naší motivace do dalšího kreslení a malování, ale tak to chodí. Co jsem chtěl říct: já za nejlepší knihu, tedy knihu, kterou bych si jako jedinou vzal na pustý ostrov, považuji Čechovu autorskou knihu Dědečkové těsně následovanou knihou O Zahradě.

Ukázky z tvorby Pavla Čecha najdete na jeho webu: www.pavelcech.wz.cz. A kdybyste některou knihu v knihkupectví hledali, tak tím pravým oddělením jsou “knihy pro děti”.

Komentáře

  • arny 2012/02/10
    hmm, to je fakt krásný.
  • daewen 2012/02/10
    ... a ještě Trnka a Born Pohádky bratří Grimmů... a Petr Nikl a Záhádky ... a Ptačí sněm a taky Hičhaikum, ilustrace Kristýny Krahulcové :)