Dobro and Whisky

Z rozpáleného Brna jsme v pátek hned po práci prchli na chalupu do Svratky. Víkend jsme si naplánovali jako “odpočinkový”, “dospávací” a “vzdělávací”. Já trávil většinu času s dobrem, tikajícím metronomem a skleničkou whisky. Bukače a Máru ale asi zklamu. Cha. Stáhnout láhev dobré skotské za den by mi přišlo jako hřích. Každý doušek je třeba náležitě vychutnat a já si ke každému přidávám duchovní cestu do míst, ze kterých chuť pochází.

V případě mé oblíbené desetileté jednosladové nefiltrované Ardbeg je to ostrov Islay na západním pobřeží Skotska. Voda, ze které se whisky dělá pramení ve vřesovištích nad palírnou a samotná palírna, ve které whisky v sudech dlouhá léta zraje, stojí v krásné krajině na břehu moře. Rozhodně přijímám výklad o původu slova whisky, které nejpravděpodobněji pochází ze slovního spojení Uisge Beatha, což v gaelštině znamená  “voda života”.

A když už je řeč o whisky, tak ještě jedna zajímavost: přibližně 2 až 5 % whisky se ročně vypaří během zrání v sudech do ovzduší. Množství tohoto úbytku, kterému se poeticky říká “andělská daň”, závisí na vlhkosti vzduchu ve skladu, kde jsou sudy uloženy a na dřevu, ze kterého jsou sudy vyrobeny. Nevím jestli je to pravda, ale prý kdosi spočítal, že ročně se ve Skotsku odpaří až 20 miliónů gallonů (90 921 800 litrů) whisky, což jistě musí mít dobrý vliv na místní kvalitu ovzduší.

Komentáře

  • Alex 2012/07/04
    hmm, treba by se to dalo pouzit misto iontaku na kolo :)
    • blue 2012/07/04
      Tak na nějakou naši vyjížďku ti pár doušků vezmu (jestli ještě bude).