Praha Kryptografická

Dostal jsem od dávného kámoše z Třince nahrávku rozhlasové akademie na téma Kryptologie. Poslouchali jsme to s Maky jednou v autě cestou z Brna do Třince a byla to zajímavá přednáška dvou zajímavých lidí o tom jak to tady chodilo dříve (za komoušů) a jakým směrem se šifrování ubírá dnes. Říkal jsem si tehdy jak je příjemné poslouchat odborníky, kteří nedělají ramena a nesnaží se dělat z ostatních hlupáky. Ja fajn, když je to právě naopak, když se snaží podat vše co nejohleduplněji vzhledem ke znalostem posluchače. Takových “řečníků” je v dnešním světě plném lhaní a blábolů opravdu málo a když už, tak se špatně hledají.

A protože se v práci zabýváme bezpečností, musíme se průběžně vzdělávat. Jednoho dne mi přišla pozvánka na školení o certifikátech, el. podpisu, datových schránkách apod. Školící: Pavel Vondruška. Neváhal jsem ani chvíli a pozvánku přijal. Pan Vondruška je totiž jeden z těch dvou zajímavých pánů z rozhlasové akademie.

A stálo to za to. Dva dny jsme v Praze poslouchali člověka, který s velkým přehledem “ví o čem přednáší”. Jakýkoliv dotaz zodpověděl s neuvěřitelným nadhledem a vždy vysypal množství detailů - jak technických tak historických. Je radost sedět a jenom poslouchat - zvláště po zkušenostech z jiných školení (a mnohem mnohem dražších). A protože se pan Vondruška podílel a podílí na vyhláškách a zákonech  souvisejících s elektronickým podpisem, věřím, že alespoň za tímhe stojí člověk, kterému jde o správné řešení více než o cokoliv jiného.

Věděli jste, že K.H.Mácha psal do svého deníku ty nejpikantnější zážitky  šifrou? Dekódování není nijak složité, ale výsledky jsou nepublikovatelné :-)

Jo a taky jsem se zase jednou dostal do Prahy. Proběhl jsem se po Václaváku, prošel uličkama Starého města k Vltavě, přes Karlův most se přelodil do Kampy a zblízka přičichl k národnímu divadlu. Mám to tam rád.