Indie, Leden

Teď už je mi to jasné - v Čechách si člověk o životě v Indii nemůže udělat žádnou reálnou představu. A chápu už i Indiány, kteří na otázku “Dá se v Bangalore pronajmout auto a řídit?” odpovídali hlasitým smíchem.

Tak jsme konečně dorazili. Hned před letištěm se kolem nás vyrojilo snad tisíc Indiánů. Ale vše jsme zvládli. Cestu do hotelu jsme si zpestřili notebookem zapomenutým v taxíku. Čas je tady posunutý o čtyři a půl hodiny dopředu, ale během dvou dní jsme se celkem aklimatizovali. Na obrovské kontrasty si nejspíš budeme zvykat celý měsíc. Rozdíly mezi bídou a bohatstvím jsou tady neuvěřitelné. Chvilkami si připadám jako v cikánské vesničce poblíž Margrecan, ale o pár metrů dál stojí obrovská luxusní budova ze skla a oceli. Bydlíme v krásném hotelu, ke kterému vede hliněná cesta.

Mysole

Hned druhý den jsme vyrazili se dvěma kámošema z německa na výlet do sousedního města Mysole. Cestování je úplně šílené, žádné předpisy, přednosti v jízdě, auta a zvířata jezdí v protisměru, všichni pořád troubí, ještě že máme svého taxikáře, který nás všude vozí. V Mysole, turistickém centru, jsme viděli sultánův palác, nějaké ty temply a hlavně všude plno lidí a pouličních obchodníčků. A dobrá zpráva: cestou do Mysole jsem viděl zvláštní skály, vypadalo to jako naše písky, takže možná vyrazím boudlrovat.

Bangalore

Bangalore je město, ve kterém tady bydlím. Je tak obrovské a na první pohled chaoticky vystavěné. Za ten měsíc co tady budu mám šanci poznat akorát tak několik nejvýznačnějších míst. Chození po vyznačených místech se nedá vydržet dlouho - všude je totiž spousta neodbytných obchodníků a žebráků.

Lidé

Myslel jsem si, že fotit lidi bude mnohem jednodušší. Námětů jsou tady na každém rohu stovky. Ale bohužel, člověk se stává středem pozornosti už jenom tím, že je bílý.

Bydlení

Hotýlek je to pěknej, jen co je pravda. Když ale vyjdu na hliněnou cestu před vchodem, připadám si jako na vesnici. Do India Silicon Valley to máme patnáct minut taxíkem a do centra města skoro hodinu.

Nandi Hills

Konečně něco pro horala. Dvě hodiny autem od města se z té hrozné placky zvedají kopce. A jen co jsem nahoře vylezl z auta ucítil jsem Tatry. Vše je totiž z krásné kompaktní žuly a jsou tady i klasické tatranské lišejníky. Ufff, dalo by se tady lézt a lézt a dělat jednu krásnou cestu za druhou. Cestou zpátky jsem drsně přinutil našeho řidiče zajet ke klášteru, který jsem viděl v dálce úplně mimo cestu a mu se tam evidentně nechtělo, jsou tak leniví…. Kouzelné místo, jen já, Marco a potulní psi.

Safari

Hodinku cesty za město a jsme v Safari. Jeli jsme nejdelší okruh autobusem. Tygři a medvědi pobíhali kolem autobusu, ale jinak to bylo hodně podobné našim zoo.

Kde pracuju

Místo, kde pracuju je součástí velké částí města zvané Electronic City a má to být něco jako Silicon Valley celé Indie. Pracuje tady většina Indických informatiků a velká sídla už tady mají například Dell, Oracle nebo IBM. Vše je hodně moderní a řekl bych, že je tady i pohodlněji než v Brně, hihi.

Sawan Durga

Konečně jsem se dočkal i nějakého lezení, sice to bylo morálové, totálně lokrovaté a místy i lezecké, ale zato to bylo nekonečně dlouhé, pěkně odjištěné :-) a …. no prostě jsme navštívili největší monolit v Asii a pěkně jsme si to všichni užili.

Nandi Hills 2

Pro velký úspěch se jelo do těchto kopečků ještě jednou. Tentokrát jsme si výlet protáhli o jeden pěkný trek na úplně opuštěný kopec.